Witaminy

Witaminy

Witaminy

Witaminy musi mieć każdy organizm, bowiem są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka i wszystkich jego wewnętrznych narządów. Jeżeli nie ma chociażby jednego z tychże jakże cennych składników, niestety dochodzi bardzo często do awitaminozy. W tym przypadku należy wspomnieć o tym, iż witaminy są substancjami egzogennymi. Nie jesteśmy w stanie wyprodukować ich samodzielnie, zatem nie jest naturalnym procesem ich uzupełnianie przez organizm ludzki, ale niezbędne jest ich dostarczanie z zewnątrz i tego trzeba mieć świadomość.

Najważniejsze to to, aby nasza dieta była skomponowana w głównej mierze z szeregu wartościowych, dość odżywczych i nieważne czy kalorycznych, czy nie owoców. Mają one pełno wielorakich witamin, tak cennych dla naszego zdrowia. Ponadto niezbędną podstawą jadłospisu muszą być też warzywa. Konieczne jest uwzględnienie zwłaszcza świeżych warzyw sezonowych. Wybierajmy także bardzo sprawdzone miejsca dystrybucji jarzyn czy owoców, a więc najlepiej bazarki czy targi żywności ekologicznej oraz małe warzywniaki, w których będziemy mieć pewność, iż nie ma nawożonych i trzepanych składnikami sztucznymi produktów, a same naturalne, organiczne i w pełni zdrowe. Witaminy niezależnie już od tego, skąd je konkretnie czerpiemy nie mogą być natomiast zastępowane przez suplementy. Niestety wielu ludzi szprycuje się wielorakimi tabletkami, pigułkami czy roztworami farmakologicznymi dostępnymi w aptekach oraz drogeriach czy nawet sklepach zielarskich ale nie ma świadomości tego, że nie jest to odpowiednio zbilansowana dieta, nawet jeżeli mamy wysokiej jakości preparaty.

One zadziałają ale wtedy, kiedy postawimy przede wszystkim na zastosowanie ich jako uzupełnienia zbilansowanej diety i to przede wszystkim powinniśmy mieć na względzie. Musimy także unikać zażywania kilku różnych typów suplementów, ponieważ mogą zawierać podobne składniki a niekiedy nawet i te same i nieświadomie możemy sobie w związku z tym wyrządzić więcej szkody niż poprawy kondycji zdrowotnej.

Pamiętajmy, że jak rzeczy popularne polskie powiedzenie – co za dużo to nie zdrowo i trzeba trzymać się w zakresie żywienia suplementacją, bądź co bądź opierającą się na chemicznej produkcji, stosownego umiaru. Warto także wziąć pod uwagę aspekt wpływu naturalnych substancji witaminowych na nasz organizm, który jest nieoceniony i nieporównywalny z oddziaływaniem nawet najwyższej generacji farmaceutyków. A zatem naturalnego pochodzenia witaminy pozwalają na poprawę pracy układu odpornościowego, przez co rozumie się budowanie krwinek, tworzenie hormonów i przeciwciał a także normowanie ich właściwej pracy w organizmie.

Dodatkowo to opcja na uregulowanie metabolizmu i przyspieszenie przemiany materii a zatem w konsekwencji utrzymanie nienagannej sylwetki. Nie zapominajmy też o działaniu enzymów, jakie są stymulowane właśnie poprzez cenne dla naszego organizmu witaminy i minerały oraz makroskładniki dostępne w artykułach spożywczych wysokiej jakości. Dzięki witaminom dochodzi także do przekształceń tłuszczów oraz węglowodanów. Co to daje? Otóż w rezultacie mamy sporą dawkę energii. Witaminy pełnią również funkcję budulcową. Biorąc pod uwagę najpowszechniejszą klasyfikację witamin wydziela się witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalne w tłuszczach.

Do pierwszej grupy zalicza się witaminę C, a także wszystkie z grupy b. Do drugiej natomiast kwalifikują się witamina A oraz E i K. Jeżeli natomiast mowa o witaminie F – nieco mniej rozpowszechnionej i przez niektórych może i nawet nieznanej, to jest to zespół nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Artykuł dzięki: